Manufacturing Innovation as a Driver of the Future: vodeće hrvatske kompanije i startupovi složni oko važnosti inovacija za hrvatsko gospodarstvo

U petak, 9. prosinca 2022., u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER-a) održan je događaj Manufacturing Innovation as a Driver of the Future koji je na jednom mjestu okupio predstavnike vodećih hrvatskih kompanija, startup tvrtke te predstavnike javnog sektora s ciljem podizanja svijesti o važnosti inovacija u proizvodnji.

Događaj je organiziran u sklopu projekta EIT Manufacturing hub Hrvatska, kojeg čine Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije (CIRTT) Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu.

EIT Manufacturing najznačajnija je europska zajednica znanja i inovacija u području proizvodne industrije, a predstavio ju je Loris Valero-Leconte, RIS Hub manager iz centralne jedinice sjedišta organizacije koja se nalazi u Parizu.

U sklopu događaja održane su dvije panel rasprave. Prva je nosila naziv Deep Tech in Manufacturing, moderirao ju je doc. dr. sc. Miro Hegedić (FSB) i okupila je stručnjake iz područja proizvodnih inovacija: dr. sc. Damira Grguraša sa Strojarskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, akademika Bojana Jerbića, professora emeritusa s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i doc. dr. sc. Ernesta Vlačića iz Novamina centra inovativnih tehnologije. Istaknuli su veliku važnost i izazove razvoja i eksploatacije visokotehnoloških inovacija u proizvodnji za domaće gospodarstvo.

Drugu panel raspravu moderirala je dr. sc. Vlatka Petrović (CIRTT) i održala se na temu Uloge javnog sektora u proizvodnim inovacijama. U njoj su sudjelovali prof. dr. sc Tomislav Josip Mlinarić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Igor Karšaj, prodekan za znanstveni rad i suradnju s gospodarstvom Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i Marija Šutina – samostalna savjetnica iz Sektora za industriju i održivi razvoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori koji su zaključili kako je podrška javnog sektora u proizvodnim inovacijama važna i neizbježna za održiv razvoj hrvatske proizvodne industrije.

Na događaju se predstavilo i sedam inovativnih startup tvrtki koje su sudjelovale u programu Partnerstvom do rasta: CadProduct, PROTOSTAR LABS, Spectre XR, Protosfera, Worcon by Triderotech, Ascalia i ERGA. Partnerstvom do rasta je program koji je osmišljen s ciljem poveže startup i scaleup tvrtke s velikim proizvodnim kompanijama. 

Program je trajao 2 mjeseca i sastojao se od kombinacije edukacije, savjetovanje te prilike za predstavljanje i upoznavanje s partnerima. Bio je podijeljen na tri dijela: 1. Individualno savjetovanje, 2. Radionice iz prakse i 3. Networking s grupama.

 1. Individualno savjetovanje – 3 individualna sastanka na kojima su tvrtke dobile potporu za izradu partnerskih profila. Profili će biti objavljeni na web stranici Huba.
 2. Radionice iz prakse – 3 online radionice na kojima su polaznici imali priliku saznati više o iskustvima i preporukama predstavnika tvrtki uspješnih u razvoju poslovanja zasnovanom na ekspertizama i inovativnim rješenjima, kao i upoznati se s programima za financiranje inovacijskih suradnji i s platformama za povezivanje u proizvodnoj industriji. Teme radionica bile su:
  • Upravljanje poslovnim rastom
  • Programi financiranje inovacijskih suradnji
  • Planiranje i pregovori o suradnji
 3. Networking i predstavljanje velikim proizvodnim tvrtkama – prilika za predstavljanje velikim proizvodnim tvrtkama i javnosti očitovala se upravo kroz sudjelovanje na događanju Manufacturing innovation as a Driver of the Future.

Proglašeni su i pobjednici ovogodišnjeg Manufacturing Innovation Challengea koji su uspješno i inovativno riješili izazove koji su postavile tvrtke Podravka i JGL. Najbolje rješenje izazova Podravke ponudili su dr. sc. Marina Crnjac Žižić i dr. sc. Nikola Gjeldum kao tim Integratori dok su izazovu JGL-a najinovativnije pristupili dr. sc. Daniela Jakšić i Marko Brkljačić, dipl. ing. kao tim SimpleMatic. Predstavnici kompanija dodijelili su im priznanje i novčanu nagradu.

Više o programu doznajte ovdje: https://eitmanufacturing.unizg.hr/index.php/partnerstvom-do-rasta/

Manufacturing Innovation Challenge projekt je kojem je cilj povezati velike proizvodne tvrtke i inovativne startup timove te potaknuti otvorene inovacije u proizvodnoj industriji. Ovo je druga godina provedbe ovog programa, a obje godine velike su proizvodne tvrtke zadale izazove s kojima se susreću u svom svakodnevnom radu, a startup timovi pokušali su ih riješiti.

Ove su godine izazove zadali JGL i Podravka:

 • Automatizacija procesa izmjene taložnih ploča u monitoringu – U procesu sterilnog doziranja u klasi A/B zbog zahtjeva EU GMP Annexa 1 potrebno je izmjenjivati taložne ploče svakih 4 sata na većem broju strojeva. Zbog spomenutog zahtjeva nužan je angažman operatera u tri smjene. Da bi povećali zadovoljstvo radnika i smanjili umor, cilj im je bio organizirati rad u dvije smjene te su tražili tim koji će predložiti idejno rješenje koje će omogućiti automatizaciju izmjene taložnih ploča monitoringa.
 • Kako bi smo mogli optimizirati veličinu proizvodnih naloga? – Širok asortiman proizvoda proizvedenih unutar Podravkinih pogona dovodi do potrebe za čestim izmjenama postavki strojeva, što može rezultirati gubitkom proizvodnog vremena. Stoga, izazov je bio razvoj algoritma koji će omogućiti optimizaciju veličine proizvodnih naloga kroz izračun isplativosti izmjene postavki strojeva. Izračun je u obzir trebao uzeti količinu i vrstu proizvoda na radnom nalogu, trošak izmjene postavki strojeva i ostale relevantne faktore.

Program je trajao 2 mjeseca, 10 je timova sudjelovalo u programu, 5 za izazov JGL-a, 6 za izazov Podravke (jedan od timova sudjelovao je u oba izazova). Sudionici su imali pristup tehničkim specifikacijama, mogućnost dolaska na proizvodnu lokaciju, stručne konzultacije s djelatnicima tvrtki kao i mjesto za rad i mogućnost testiranja rješenja. Nakon dva mjeseca rada, timovi su prezentirali svoja rješenja predstavnicima kompanija, a pobjednici i njihova rješenja predstavljena su javnosti na ovom događaju.

Više o Manufacturing Innovation Challengeu možete doznati ovdje: https://eitmanufacturing.unizg.hr/index.php/innovation-challenge/innovation-challenge-2022/

Predstavnici EIT Manufacturing Huba Hrvatska ističu kako su ponosni na rezultate ovogodišnjih projekata te da za sljedeću godinu pripremaju mnogobrojne slične projekte s ciljem poticanja implementacije inovacija u hrvatskoj industriji. Za sve informacije o projektima posjetite službenu web stranicu https://eitmanufacturing.unizg.hr/

Galerija fotografija:

Podijeli:

Novosti