EIT Manufacturing Innovation Challenge

Postoji li neki izazov u vašem poslovanju o kojem već dugo razmišljate i mislite da bi vam dobro došla pomoć izvana?

Vjerujemo da imamo rješenje za vas te vas stoga pozivamo da nam se priključite u projektu EIT Manufacturing Innovation Challenge!

Unutar EIT Manufacturing Innovation Challenge-a, odabrane hrvatske proizvodne kompanije definirat će izazov iz svog poslovanja, a kojeg će kasnije rješavati startup timovi i predlagati rješenja. Kompanija koja je definirala izazov na kraju će odabrati najbolje rješenje.

Izazovi mogu biti različiti i rezultirati inovacijama u proizvodu, smanjenju troškova kroz optimizaciju procesa (inovacije u procesu) i slično.

Također, izazovi će biti u jednom od područja interesa koja su definirana od strane EIT Manufacturing zajednice znanja i inovacija.

EIT Manufacturing područja interesa:

Fleksibilni proizvodni sustavi za konkurentnu proizvodnju

Nove tehnologije omogućuju gotovo neograničenu fleksibilnost u dizajnu i proizvodnji proizvoda, omogućujući potpuno prilagođavanje kupcu.

Sustavi s niskim ekološkim otiskom i cirkularna ekonomija za zelenu proizvodnju

Korištenje nove tehnologije za smanjivanje upotrebe resursa, energije i materijala u proizvodnim sustavima omogućuje nove kružne poslovne modele.

Digitalna i kolaborativna rješenja za inovativni proizvodni ekosustav

Suradnja i poslovanje na digitalnim platformama i vrijednosnim mrežama omogućuje tvrtkama stvaranje novih i vrlo učinkovitih lanaca vrijednosti

Suradnja – Čovjeka i stroja za društveno održivu proizvodnju

Pametno korištenje automatizacije i robota omogućuje izvrsna radna mjesta, fleksibilnu proizvodnju i održiv ljudski rad.

Što kompanija dobiva sudjelovanjem u projektu?


Benefiti sudjelovanja u projektu su mnogi, a u nastavku smo sumirali neke od njih.

Podrška kod definiranja problema (4h podrške stručnjaka)

Svaka kompanija će dobiti podršku stručnjaka iz EIT Manufacturing HUB-a Hrvatska koji će im pomoći u:

  • identificiranju problema koji se može riješiti kroz EIT Manufacturing Innovation Challenge
  • strukturiranju problema na ispravan način te oblikovanje istog u obliku izjave o problemu (inovacijskog izazova) koji će se koristiti kao izazov kroj projekt

Uvid u nove pristupe i ideje startup timova u rješavanju postavljenog izazova

Startup timovi radit će na rješavanju izazova te će na ovaj način kompanija dobiti dodatne ideje kako bi se određeni problem mogao riješiti. Za očekivati je da će inovativne ideje koje će predložiti startup timovi pomoći zaposlenicima kompanije u rješavanju izazova.

Vidljivost u zajednici

Aktivnosti EIT Manufacturing Innovation Challenge-a bit će marketinški popraćene te će kompanija dobiti dodatnu vidljivost u javnosti.

Novi potencijalni partneri

Startup timovi će predlagati svoja rješenja na definirane izazove, samim time to će biti prilika za kompaniju da upozna nove potencijalne partnere koji mogu pomoći u rješavanju izazova s kojima se suočava, a do kojih možda ne bi bilo moguće doći konvencionalnim putem.

Novo iskustvo kompanije o inovacijskom procesu koji se može kasnije primijeniti unutar poduzeća

Poduzeće i odabrani djelatnici će sudjelovanjem u projektu stjecati nova iskustva i znanja o primjeni inovacijskih alata u poslovanju koje će kasnije moći primijeniti na druge poslovne izazove i daljnji razvoj poslovanja poduzeća.

Što se očekuje od kompanije?


Benefiti sudjelovanja u projektu su mnogi, ali se od kompanija očekuje i određeni doprinos u sljedećem obliku:

  • Angažman zaposlenika kompanije

Predviđeno je da će ovaj projekt zahtijevati od kompanije angažman od otprilike 20 zaposlenik/sati (kumulativni rad svih zaposlenika uključenih u projekt). Navedeni sati bit će potrebni kod definiranja izazova, predstavljanja izazova timovima koji su se prijavili za njegovo rješavanje, konzultacije s timovima (1-2 online grupne konzultacije) i ocjenjivanje rješenja.

  • Nagrada za najbolji tim

Svaka kompanija treba osigurati nagradu za pobjednički tim. Nagrada može biti u novčanom iznosu ili u obliku proizvoda. Nagrada će se dogovoriti direktno s organizatorima prije objave izazova i bit će usklađena s ostalim kompanijama.

Vremenski okvir projekta


Vremenski okvir projekta prikazan je u nastavku.

Kratko predstavljanje projekta možete pogledati ovdje:

Rok za prijavu kompanija je 23. srpnja 2021. godine.

Prijava je jednostavna i dovoljno je poslati na adresu e-pošte mhegedic@fsb.hr sljedeće informacije:

  • Naziv kompanije i kontakt osoba
  • Odaberite područje interesa prema EIT Manufacturingu (navedeno ranije)
  • Opišite izazov koji želite prezentirati
  • Što možete ponuditi pobjedničkom timu kao nagradu

Uvjeti prijave:

Jedini uvjet prijave je da kompanija posluje kao proizvodna kompanija na području Republike Hrvatske.

Ispunjavanje prijave ne znači da je kompanija automatski prihvaćena u projekt, ali isto tako ne postoji nikakva obaveza prema organizatorima.

Na temelju prijave, stručni tim EIT Manfuacturing HUB-a Hrvatska odabrat će 3 kompanije koje će pozvati na sudjelovanje u Innovation Challenge-u s kojima će nastaviti raditi. O finalnom odabiru bit će obaviješteni svi prijavljeni do 25. srpnja 2021.

Za sve dodatne informacije možete se javiti na mhegedic@fsb.hr.

Podijeli:

Novosti