Više od stotinu stručnjaka iz regije raspravljalo o budućnosti proizvodne industrije na konferenciji Manufacturing Innovation as a Driver of the Future  

Drugo izdanje konferencije Manufacturing Innovation as a Driver of the Future okupilo je preko stotinu stručnjaka zainteresiranih za razvoj proizvodne industrije u budućnosti iz Hrvatske i regije 7. prosinca u Zagrebu. 

Cilj konferencije bio je pružiti sudionicima uvid u mogućnosti koje nudi EIT Manufacturing zajednica znanja i inovacija, kao i čuti iskustva i mišljenja stručnjaka vodećih hrvatskih kompanija. Sudionici su također imali priliku sudjelovati u korisnim radionicama za unapređenje proizvodnje.  

Jedan od naglaska konferencije bio je predstavljanje projekata EIT Manufacturing Hub-a Hrvatska programa “Partnerstvom do rasta” koji za cilj ima povezati startupove s vodećim proizvodnim kompanijama, u sklopu kojeg su svoje djelovanje predstavili startupovi Rearm, Subpixel, Erga, Nades i Protosfera te “Manufacturing Innovation Challenge” u kojem su startup timovi rješavali otvoreni problem ovogodišnjeg sponzora, tvrtke HF Belišće. Najbolje rješenje za povećanje produktivnosti stroja primjenom prediktivnog održavanja ponudio je tim Erga koji je nagrađen novčanom nagradom, ali i mogućnošću daljnje suradnje s kompanijom.  

Program konferencije obuhvatio je tri panela i dvije radionice, istražujući teme poput prilika za regionalne inovacije, vještine i dobrobiti radnika u Industriji 5.0, žena u inženjerstvu, unapređenje kontrole kvalitete primjenom računalnog vida te ključnih pokazatelja uspješnosti i OEE u proizvodnji.  

Prilike koje domaćim kompanijama i akademiji nudi EIT Manufacturing predstavile su u panel raspravi Francesca Girardi (EIT Manufacturing RIS Hub manager) i Lubica Sebenova (EIT Manufacturing manager Slovačka) uz moderiranje dr. sc. Vlatke Petrović (voditeljica Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu).  

Važnost vještina radnika koje će biti ključne za uspjeh u industriji budućnosti, kao i kontinuiranog usavršavanja i cjeloživotnog učenja na panelu su istaknuli Žarko Janić (voditelj odjela operativne izvrsnosti, Končar KPT), Klemen Šešok (COO, Iskra) i Alan Štefanac (senior manager, Deloitte), pod moderiranjem izv. prof. dr. sc. Stanka Škeca (Katedra za konstruiranje i razvoj proizvoda, Fakultet strojarstva u brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu). Jedno od ključnih pitanja na koje su govornici pružili odgovore odnosilo se na ulogu umjetne inteligencije (AI), a naglašeno je da će upravljanje ljudskim resursima u Industriji 5.0 zahtijevati inovativne pristupe suočavanju s izazovima poput starenja radne snage, manjka radne snage, fluktuacije te motivacije i dobrobiti radnika. 

Inspirativni panel pod nazivom “Žene u inženjerstvu – izazovi održivog vodstva” potaknuo je diskusiju o ključnim izazovima s kojima se suočavaju žene u industriji te kako mogu doprinijeti učinkovitijem, produktivnijem i pravednijem vodstvu u organizacijama i društvu. Na panelu su sudjelovali Medeja Lončar (predsjednica uprave Siemens Hrvatska, Srbija i Slovenija), Iva Tomas (inženjerka u poslovima razvoja i projektiranja, Končar – električna vozila) i Edin Škaljić (direktor, FabLab) uz moderatoricu dr. sc. Maju Trstenjak (Zavod za industrijsko inženjerstvo, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu).  

Veliki interes sudionika vladao je i za radionicama “Ključni pokazatelji uspješnosti i OEE u proizvodnji” koju je vodio Manuel Brković (Adcora d.o.o.) te “Unapređenje kontrole kvaliteta primjenom strojnog vida” koju su vodili dr. sc. Mihael Gudlin i dr. sc. Davor Kolar (Zavod za industrijsko inženjerstvo, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu). 

Na konferenciji je također organiziran i susret predstavnika akademske zajednice iz područja industrijskog inženjerstva na kojemu su sudjelovali stručnjaci iz čitave regije.   

Drugo izdanje konferencije Manufacturing Innovation as a Driver of the Future nadmašilo je sva očekivanja te je najavljeno i treće izdanje čiji će detalji biti objavljeni uskoro. 

Sponzori ovogodišnje konferencije bile su tvrtke HF Belišće, koja je omogućila održavanje Manufacturing Innovation Challenge-a te tvrtka Končar – energetski transformatori koja je omogućila studentima besplatno sudjelovanje na konferenciji. 

 

 

Aktivnosti EIT Manufacturing Hub-a Hrvatska možete pratiti na službenoj web stranici – eitmanufacturinghub.hr. 

Kao i na službenim profilima na društvenim mrežama: 

Facebook 

LinkedIn 

Pretplatite se na newsletter OVDJE i budite u tijeku s najnovijim vijestima i događajima iz Manufacturing Hub-a Hrvatska. 

Podijeli:

Novosti