Osvrt na EIT Manufacturing Innovation Meetup – pametna tvornica i industrija 4.0 u cirkularnoj ekonomiji i

Dana 27. travnja 2021. održan je EIT Manufacturing Innovation Meetup vol. 1 – pametna tvornica i industrija 4.0 u cirkularnoj ekonomiji, online događaj u organizaciji EIT Manufacturing Huba za Hrvatsku – Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu (CIRTT) u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB).

To je prvi u seriji događaja o inovacijama u proizvodnoj industriji.

Sudionici događaja imali su priliku upoznati se s mogućnostima koje poduzetnicima i inovatorima nudi EIT Manufacturing inovacijska zajednica, ali i s konceptima industrije 4.0 kroz primjere u praksi.

Događaj je započeo kratkim networkingom prilikom kojega su sudionici bili nasumično podijeljeni u „breakout“ sobe gdje su imali priliku upoznati se s nekim od ostalih sudionika događaja. Nakon networkinga uslijedilo je pet kratkih predavanja.

Dr. sc. Vlatka Petrović, v.d. voditeljice CIRTT-a predstavila je djelatnosti EIT Manufacturing inovacijske zajednice i mogućnosti koje ona donosi poduzetnicima i inovatorima. Svi sudionici događaja pozvani su da se jave predstavnicima Hub-a kako bi zajedno pronašli najbolji način uključenja tvrtki i inovativnih timova u EIT Manufacturing zajednicu, kroz prijavu projekata, sudjelovanje u programima ili ostvarivanje kontakata.

Doc. dr. sc. Miro Hegedić s FSB-a predstavio je dva projekta: Smart Factory EU i EIT Manufacturing Innovation Challenge. Smart Factory EU je projekt kojeg provodi konzorcij sastavljen od FSB-a te tvrtki WINDOR d.o.o. i Končar – Energetski transformatori d.o.o. Cilj mu je razviti modularni ekspertni sustav za upravljanje diskretnim proizvodnim procesima temeljen na načelu pametne tvornice u svrhu praktičnog podučavanja koncepata iz industrije 4.0. EIT Manufacturing Innovation Challenge je projekt kojeg će provesti EIT Manufacturing Hub Hrvatska od lipnja do prosinca 2021. baziran na konceptu otvorenih inovacija, a u kojem će tvrtke definirati izazove u svojim proizvodnim procesima, a start-up timovi će probati naći rješenja za zadane izazove.

Dr. sc. Mihael Gudlin s FSB-a predstavio je ulogu umjetne inteligencije u pametnim tvornicama. Također je predstavio jedan primjer primjene računalnog vida i dubokog strojnog učenja na studiju vremena, kojeg su razvili u suradnji s tvrtkom Klima oprema d.d., a s ciljem mjerenja učinkovitosti ljudskog faktora u procesu proizvodnje.

Igor Oreški, direktor tvrtke Premifab govorio je o djelatnosti svoje tvrtke kao primjeru cirkularne ekonomije s uvođenjem elemenata pametne tvornice u njihov proizvodni proces. Tvrtka Premifab bavi se zbrinjavanjem i obradom opasnog otpada, te proizvodnjom i prodajom novih kemikalija od recikliranog materijala. Uvođenjem elemenata pametne tvornice u svoje proizvodne procese povećali su efikasnost i olakšali sljedivost dokumenata, praćenje i analizu podataka i planiranje procesa. U 2020. godinom reciklirali su preko 1900 tona industrijskog otpada uz uspjeh od 71% reciklata koji je vraćen u ponovnu upotrebu.

Toni Družin, CEO tvrtke Boreto Industrial Solutions govorio je o industriji 4.0 na primjeru svoje tvrtke koja se bavi automatizacijom u industrijskim pogonima baziranima na rješenjima iz industrije 4.0. Tvrtka Boreto Industrial Solutions ima iza sebe preko 40 projekata, uglavnom vezanih za autoindustriju, a također je izradila aplikaciju koja je pomogla pri automatizaciji industrijskih pogona tvrtke Premifab i to nadogradnjom starih i spajanjem na mrežu novih uređaja za obradu otpada. Time je pojednostavila prikupljanje i obradu podataka putem svog servera, povezala sve uređaje u jednu mrežu i pojednostavila pristup podatcima i procesima putem aplikacije kojoj se može pristupiti bilo kojim računalom ili pametnim telefonom.

Nakon predavanja uslijedila je panel rasprava na kojoj su sudionici mogli postavljati pitanja i saznati detaljnije o prethodno navedenim temama. Panel raspravu moderirao je doc. dr. sc. Miro Hegedić, koji je za kraj ukazao na projekt IndustryTalks kojim se žele promovirati primjeri uspješnih karijera u proizvodnim industrijama, a zatim je najavio drugi EIT Manufacturing Meetup koji će se baviti temom Održavanja 4.0 i za koji se možete prijaviti ovdje.


Događaj u cijelosti možete pogledate na Youtube kanalu CIRTT-a

Podijeli:

Novosti