Osvrt na EIT Manufacturing Innovation Meetup – Održavanje 4.0

Dana 1. lipnja 2021. održan je EIT Manufacturing Innovation Meetup vol. 2 – Održavanje 4.0, online događaj u organizaciji EIT Manufacturing Huba za Hrvatsku – Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu (CIRTT) u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB). To je drugi u seriji događaja o inovacijama u proizvodnoj industriji.

Sudionici događaja imali su se prilike upoznati s mogućnostima koje poduzetnicima nudi EIT Manufacturing inovacijska zajednica, ali i s konceptima Održavanja 4.0 kroz primjere u praksi.

Događaj je započeo kratkim networkingom prilikom kojega su sudionici imali priliku upoznati se s nekim od ostalih sudionika događaja. Nakon networkinga uslijedilo je pet kratkih predavanja i panel rasprava.

Na događaju je govorila Francesca Girardi, RIS Operations menadžerica u EIT Manufacturing zajednici znanja i inovacija koja je predstavila mogućnosti i aktivnosti koje nudi EIT Manufacturing zajednica vezane uz edukaciju, inovacije i pokretanje vlastitog poslovanja za inovatore i istraživače kao i aktivnosti EIT Manufacturing Huba za Hrvatsku.


Više o nekima od spomenutih programa:

Doc. dr. sc. Miro Hegedić, voditelj poslijediplomskog studija Industrijskog inženjerstva i menadžmenta na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu predstavio je projekt Manufacturing Innovation challenge, projekt baziran na konceptu otvorenih inovacija u kojem će tvrtke definirati izazove u svojim proizvodnim procesima, a startup timovi će pomoći naći rješenja za zadane izazove.

Doc. dr. sc. Fazel Ansari voditelj istraživačke skupine „Smart and Knowledbe-based Maintenance“ na Tehničkom Sveučilištu u Beču (Technische Universität Wien) kroz svoju je prezentaciju podijelio uvide u održavanje temeljeno na znanju (knowledge-based maintenance) u kontekstu Industrije 4.0 podržane rezultatima istraživačkih i industrijskih projekata. Održavanje temeljno na znanju bazirano je na korištenju umjetne inteligencije za analizu, modeliranje, predviđanje, prikupljanje i obradu podataka iz više različitih izvora s ciljem smanjenja vjerojatnosti za kvarove i učestalosti istih i povećanje pouzdanosti i dostupnosti u proizvodnim sustavima.

Dr. sc. Davor Kolar, voditelj Laboratorija za održavanje na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, u svojoj je prezentaciji pokrio teme vezane uz prediktivno održavanje i korištenje dubokog učenja u održavanju. Prediktivno održavanje bazirano je na strojnom učenju pri kojem umjetna inteligencija na temelju prikupljenih podataka predviđa moguće kvarove prije nego što se oni dogode.

Tomislav Turk, menadžer za održavanje u tvrtki Belupo d.o.o. i vlasnik tvrtke za savjetovanje „Prediktta“ u svojoj je prezentaciji govorio o novim trendovima u održavanju povezanim s Industrijom 4.0 kao što su roboti i tableti u održavanju, prikupljanje podataka online, održavanje kroz augmentiranu realnost i drugi. Nove tehnologije omogućile su umrežavanje različitih uređaja za prikupljanje podataka te pohranu i analizu podataka na oblacima i pristupanje istima putem uređaja koji su svima lako dostupni.

Nakon predavanja uslijedila je panel rasprava na kojoj su sudionici mogli postavljati pitanja i saznati detaljnije o prethodno navedenim temama. Panel raspravu moderirao je doc. dr. sc. Miro Hegedić, koji je za kraj ukazao na projekt Industry Talks kojim se žele promovirati primjeri uspješnih karijera u proizvodnim industrijama, a zatim je najavio radionicu na temu Upravljanja partnerstvima u istraživanju i razvoju inovacija koju će voditi dr. sc. Vlatka Petrović, v.d. voditeljice Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Radionica će se održati 16. lipnja od 10 do 12 sati, a na nju se možete prijaviti ovdje.

Događaj u cijelosti možete pogledati

Više o projektu Industry Talks saznajte ovdje

Podijeli:

Novosti