Održan je EIT Manufacturing Innovation Challenge demo dan

Dana 9. prosinca 2021. održao se EIT Manufacturing Innovation Challenge demo dan, ogledni događaj osmišljen s ciljem da bi predstavio 4 najbolje inovacije nastale na istoimenom natjecanju. EIT MIC je projekt koji se provodio od početka studenoga, a cilj mu je bio povezati proizvodne tvrtke i inovativne timove studenata, start-up tvrtke te neovisne timove zainteresiranih profesionalaca i entuzijasta kako bi se potaknule otvorene inovacije u proizvodnoj industriji.

4. su vodeće hrvatske tvrtke postavile izazove za koje su tražile rješenja – Podravka d. d., VERTIV Croatia d. o. o., JGL d. d. i Ferro-Preis Foundry – a timovi su kroz mjesec dana intenzivnih edukacija nastojali osmisliti rješenje koje bi odgovaralo zadanim izazovima.

Cijeli je događaj moderirao doc. dr. sc. Miro Hegedić kao predstavnik EIT Manufacturing huba Hrvatska, a okupljene su pozdravili prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Joško Parunov, prodekan za znanstveni rad i suradnju s gospodarstvom Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Dr. sc. Vlatka Petrović, v.d. voditeljice Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu ukratko je približila sudionicima aktivnosti EIT Manufacturing zajednice znanja i inovacija te aktivnosti EIT Manufacturing huba Hrvatska.

Tvrtku Ferro-Preis Foundry na demo danu predstavljao je David Matulin, direktor za financije, a izazov Ferro-Preisa bio je: „Optimizacija proizvodnog plana kroz kvantitativne metode za poslovno odlučivanje – Izgradnja modela za optimizaciju proizvodnje.” Najbolje rješenje za njihov izazov predložio je tim MonteSplit čiji su članovi dr. sc. Krešimir Dželalija, dr. sc. Petra Bagavac i Frane Babić, a njihovo rješenje je numerički model za optimizaciju proizvodnog plana koji sortira zaprimljene narudžbe. Cilj modela je osigurati da vrijeme proizvodnje bude kraće od roka isporuke, ograničenja modela su kapaciteti radnih stanica, a narudžbe koje kasne u odnosu na zadani rok isporuke se kažnjavaju i tako povećavaju vrijednost funkcije cilja. Konačno rješenje je minimum funkcije cilja. Napravljena je vizualizacija rješenja – hodogram. Hodogram prikazuje put svake narudžbe kroz proizvodnju i s prikaza je moguće direktno očitati zadržavanje proizvoda na svakoj od radnih stanica.

Tvrtku JGL d.d. na demo danu predstavljala je Maša Safundžić Kučuk, direktorica istraživanja i razvoja, a izazov JGL-a bio je: „Identificirati onečišćenje u otopini kapi za oči iz potencijalnog LDPE pakiranja“. Na izazov JGL-a odgovorio je tim naziva MiniTeam u kojem su doc. dr. sc. Daniela Jakšić i dr. sc. Tamara Šmidlehner. Uloga MiniTeama u suradnji ostvarenoj kroz ovaj izazov je nadopuna analitičkom timu kompanije JGL s ciljem optimizacije resursa za brže plasiranje kvalitetnog i sigurnog lijeka na tržište. MiniTeam je pripremio niz smjernica za identifikaciju onečišćenja u plastičnom LDPE pakiranju za oftalmološke pripravke uzimajući u obzir dostupne specifikacije svake od komponenti lijeka te predložio analitičke metode i tehnike u skladu sa propisima Europske farmakopeje koja određuje izbor i način izvođenja pojedinih analitičkih tehnika specifičnih za pojedine analite.

Tvrtku Podravka d.d. na demo danu predstavljao je Manuel Brković, direktor lanca opskrbe, a izazov Podravke bio je: „Kako bismo mogli preciznije predvidjeti potražnju kupaca za točnije planiranje opskrbe? Njihov je izazov riješio tim Frumentus kojeg čine Josip Ognjan, Mario Pavečić, Luka Pavlović i Franko Pandžić, a njihovo rješenje koristi blagodati umjetne inteligencije s ciljem što točnijeg predviđanja prodaje čime se poboljšava i plan proizvodnje Podravkinih proizvoda na hrvatskom tržištu.

Tvrtku Vertiv d.o.o. na demo danu predstavljao je Krešimir Smolković, direktor projekata u proizvodnji, a izazov Vertiva bio je: “Kako bismo mogli unaprijediti prijevoz teških proizvoda u proizvodnji unutar definiranog takta?” Na njihov izazov odgovorio je tim Spremni na sve čiji su članovi Jan Jakovljević, Mihaela Lekić, Paula Kralj, Filip Šmintić i Niko Vujić,  a osmislili su platformu za prijevoz tereta od 15 tona koja se može razvlačiti po duljini (od 6m do 10m) te dvaju mobilnih robota koji platformu i na njoj pozicioniran teret sa svake strane dižu i transportiraju od jedne do druge proizvodne faze unutar pogona tvrtke Vertiv. Korištena su inovativna no u isto vrijeme dokazano primjenjiva konstrukcijska rješenja od kojih su istaknuti mecanum kotači robota s mogućnošću bočnog kretanja iz mirovanja (omogućuju kompaktno kretanje po hali) i pneumatski jastuci robota čijim se napuhavanjem dižu veliki tereti (ekološki prihvatljivije od hidraulike).

EIT Manufacturing Innovation Challenge izazov je organizirao EIT Manufacturing hub Hrvatska – Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje. Možemo reći da smo vrlo zadovoljni rezultatima izazova te je nastavak ovog projekta planiran i za iduću godinu.

Cijeli događaj možete pogledati ovdje: https://youtu.be/fVCF80hcOzI

Podijeli:

Novosti