Osvrt na Transfer tehnologije i trostruka uzvojnica – lokalna podrška u razvoju inovacija u proizvodnji

Transfer tehnologije i trostruka uzvojnica – lokalna podrška razvoju inovacija naziv je događaja koji se održao 1. prosinca 2020. u organizaciji Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu kao EIT Manufacturing Huba za Hrvatsku.

Cilj mu je bio prezentirati pozitivne primjere rada centara koje su osnovale određene jedinice lokalne samouprave kako bi pomogle poduzetnicima u sektoru proizvodnje.

Na događaju su predstavljena tri takva centra: zagrebački Zicer kojeg je predstavila dr. sc. Milica Projić, koordinatorica programa inkubacije poduzetnika, čakovečka Metalska jezgra koju je predstavio dr. sc. Mario Šercer, ravnatelj Metalske jezgre Čakovec i riječki proizvodni park Torpedo, kojeg je predstavio Dario Zorić, direktor Riječke razvojne agencije (RRA) PORIN.

Zicer je poduzetničko-potporna institucija u vlasništvu grada Zagreba koja djeluje preko 25 godina.

Doprinose stvaranju poduzetničkog okruženja, jačanju poduzetničkih kompetencija i promociji poduzetnika, uz to pružaju poduzetnicima edukaciju i olakšavaju im put do izvora financiranja.

Zicer surađuje s lokalnom akademskom zajednicom, ali i s drugim europskim razvojnim agencijama, tehnološkim parkovima i poduzetničkim inkubatorima.

2017. godine pokrenuli su projekt Startup Factory vrijedan 19 milijuna kuna kojim je financirana inovativna tehnološka infrastruktura.

Poduzetnicima iz Zagreba i okolice nude pristup njihovim razvojnim centrima – Centru za razvoj sučelja, Centru za 3D modeliranje, Centru za digitalnu forenziku, Centru za elektroniku, Centru za tehnologiju zaštite okoliša i Centru za „Internet of things“ te Drvno-metalskoj radionici s CNC obradnim centrom.

Poduzetnici mogu zadužiti potrebnu opremu da bi razvili i testirali svoje proizvode i usluge. Osim toga Zicer osigurava svojim stanarima prostore za urede i sastanke te edukaciju.

Institucija Metalska jezgra Čakovec počela je s radom u veljači 2019. godine te su trenutno pri kraju faze infrastrukturalnog opremanja s čime planiraju završiti u 2021. godini. Stvaranje same institucije potaknuo je apel međimurskih poduzetnika lokalnoj samoupravi. 8 % međimurskih gospodarskih subjekata pripada metalno-prerađivačkom sektoru, no većina tvrtki u Čakovcu i okolici nema svoje proizvode niti vlastiti razvoj. Razrađuju sklopove vanjskih partnera iz bliskih zemalja, primarno Austrije i Njemačke. Također nemaju pristup infrastrukturi i uređajima potrebnima da bi novi proizvod stvorili i testirali.

S tim u vidu pokrenuta je Metalska jezgra s ciljem da educira poduzetnike, ponudi im pristup potrebnim tehnologijama i poveže ih s potencijalnim partnerima iz znanstveno-istraživačkih institucija. Metalska jezgra zamišljena je kao platforma na kojoj će se stvoriti efekt trostruke uzvojnice (engl. triple helix) gdje će biti objedinjene znanstvene institucije, industrija i javne institucije. Partneri su im Međimursko veleučilište, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu i Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, a surađuju i s drugim znanstvenim institucijama u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj. Poduzetnicima nude pristup Odjelu za istraživanje i razvoj (Laboratorij za prototipiranje), Odjelu za tehnologije (naglasak na primjeni rezultata istraživanja i transferu tehnologije) i Odjelu za Internet stvari. Osim toga, pružaju i mogućnost edukacije i najam ureda tvrtkama i poduzetnicima u srodnim djelatnostima.

Tehnološko-edukacijski poduzetnički inkubator Proizvodni park Torpedo također je u početnoj fazi svoga postojanja, a 22. prosinca 2020. održat će završnu konferenciju povodom završetka faze opremanja te time svečano otvoriti novi inkubator. Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, nositelj projekta je Grad Rijeka, a Riječka razvojna agencija PORIN je partner i operater proizvodnog parka. Riječka razvojna agencija PORIN djeluje 24 godine, njihove usluge koristilo je više od 1000 klijenata, imaju iskustvo preko 100 projekata i više od 150 stanara poduzetnika bilo je u inkubaciji na 5 lokacija inkubatora. Provode programe inkubacije, post inkubacije, virtualne inkubacije i akceleracije, izrađuju strateške dokumente, studije i analize, provode edukaciju i bave se EU fondovima i programima.

Proizvodni park Torpedo osmišljen je da bi stvorio potpornu infrastrukturu sa specijaliziranom opremom koja će omogućiti poduzetnicima testiranje i rad na njihovim proizvodima. Nude laboratorije opremljene 3D skenerom, 3D printerima za plastiku, pijesak i metal te softver i opremu za modeliranje i povratno inženjerstvo. Osim opreme nude i 16 inkubacijskih mjesta za stanare koji ih mogu iznajmiti na 5 godina, hale za sastanke te edukaciju i savjetovanje.

Tijekom rasprave koja je uslijedila predstavljanju lokalnih centara identificirani su najčešći problemi koji muče poduzetnike te načini na koje im se pristupa. Jedan od većih izazova je nedostatak iskustva zajednice i okoline po pitanju znanja i tehnologije, a i infrastrukture u odnosu na razvijenije zemlje, što se sve nastoji umanjiti upravo kroz ovakve lokalne inicijative. Oprema dostupna u ovim centrima omogućuje poduzetnicima pretočiti ideje u proizvode te ih testirati. Poduzetnicima je dostupno i poslovno savjetovanje kako bi bolje razumjeli procese inovacija, zaštitili svoje inovacije, pronašli partnere i izvore financiranja te doveli svoje inovacije na tržište.

Predstavnici Metalske jezgre Čakovec i Proizvodnog parka Torpedo ukazali su na potrebu za edukacijom poduzetnika za aditivne tehnologije. Da bi proizvodnja komponenti bila ekonomski isplativa, ona mora biti optimizirana za aditivnu tehnologiju, s čime se naši poduzetnici u industrijskoj primjeni još nisu susretali.

Prepoznat je nedostatak kvalitetnog kadra u proizvodnim industrijama te RRA PORIN aktivno radi na popularizaciji rada u proizvodnim tvrtkama među mladima. U Ziceru postoji mogućnost predinkubacije za timove koji imaju ideju, ali još nisu započeli s razvojem. Timovi koji se izbore za ulazak u fazu predinkubacije u Ziceru, mogu tijekom 6 mjeseci besplatno koristiti Zicerovu infrastrukturu.

Tijekom rasprave ukazano je na potrebu olakšavanja pristupa uslugama i opremi poduzetnicima kroz izgradnju platforme na kojoj bi bile vidljive usluge i oprema za sve lokalne centre. Ukazano je i na potrebu povezivanja lokalnih centara za što su sudionici skupa zaključili da je njihov zadatak da takvu inicijativu i pokrenu. Upravo je to i bio jedan od ciljeva ovog skupa, da se predstave dobri primjeri lokanih inicijativa vezanih za proizvodne djelatnosti te da se ide u smjeru povezivanja istih. Vjerujemo da će EIT Manufacturing Hub doprinijeti tome da povezujemo ovakve lokalne inicijative što će onda rezultirati jačim ekosustavom u Hrvatskoj.

Cijeli je događaj dostupan na Youtube kanalu Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije te ga možete pogledati ovdje:

Podijeli:

Novosti